index plus 3 films - Saanderdaags

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Esbeek
Esbeek, belangrijke schakel in de pilotenlijn, de vluchtroute voor gealieerde vliegeniers maar ook zigeuners en joden in de oorlog '40-'45
Het boerenleven van Esbeek (N.Br.) zoals men dat leidde, vlak na de oorlog '40-'45
Jac van de Ven, schrijver uit Tilburg, nee, uit De Kempen want hij is geboren in een dorp ten zuiden van Eindhoven.
Esbeek In Beeld
Jac van de Ven, schrijver uit Tilburg, nee, uit De Kempen want hij is geboren in een dorp ten zuiden van Eindhoven. Als geen ander weet Jac verbanden te leggen tussen de ons omringende dorpen waardoor we een totaler beeld krijgen van De Kempen als erg karakteristieke streek binnen Brabant. Hij spreekt niet als een wetenschapper maar als iemand die veel gefietst (en dus veel gezien) heeft, die veel gebuurt heeft en veel gelezen en gepubliceerd heeft over Brabant.

De films uit de serie 'Esbeek' gaan over de Rotterdamse kunstenaar Andreas Schotel, die 40 jaar lang één en soms meedere maanden per jaar in Esbeek 'woonde', om er inspiratie op te doen door te praten met de dorpelingen en te kijken naar de boeren en te luisteren naar de natuur. Zijn eigengereidheid was nogal tomeloos, hij bracht 'alles wat God verboden heeft' uit de havenstad naar dit dorpje aan de grens met Bels.

Diverse afleveringen gaan over de 'Pilotenlijn', de roemruchte vluchtroute voor de geallieerden die tijdens de oorlog in Nederland neerstortten. Ad van Rijswijk is al twintig jaar bijna dagelijks bezig met deze trotse nalatenschap van het dorp.

In Esbeek zijn we gastvrij ontvangen, en we hebben een zelfbewuste, nuchtere en opgeruimde dorpsgemeenschap leren kennen.
 
Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu