Wie zijn 'wij' - Saanderdaags

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

dit zijn wij
Michael Breukers, Ad van Korven en Esther de Raad
Esther de Raad en Michaël Breukers  produceerden in 2015 in opdracht van Stichting Saanderdaags ruim honderd korte films met levendige interviews van enkele tientallen oudere inwoners uit De Kempen. Cameraman Ad van Korven heeft prachtige beelden geschoten van de gesprekken, die gingen over het dorpse leven van 50 jaar en langer geleden. Op deze site kunt u van de zeven dorpen die meegedaan hebben enkele van de films bekijken. U hoort hoe het Kempische dialect steeds met een locale tongval gesproken wordt; u ervaart de gemoedelijkheid en de gastvrijheid welke de Kempenaar zo eigen is. Op verzoek van de ouderen spreken we elkaar met de voornaam aan en zeggen we je-en-jij.

Het bloeiende verenigingsleven schept in veel Kempische dorpen nog altijd een sterke onderlinge band en een verstandhouding waar men in 'de grote steden' jaloers op kan zijn. De verhalen over vroeger leven hier volop en alle premières die Saanderdaags in 2015 gehouden heeft hebben dan ook volle zalen getrokken.
Esther: “Het publiek zat niet braaf te kijken bij de premières maar kletste honderduit over dorpsfeesten, dorpswinkeltjes, processies, meneer de pastoor en mevrouw de barones en nog veel meer. Ook veel oude versjes, liedjes en schietgebedjes zijn gezamenlijk opgehaald, precies als in de films die we vertoonden.”
Van ieder dorp zijn ongeveer 20 films gemaakt op MP4-formaat (1080 dpi) van gemiddeld zes minuten, welke u via deze site voor €12,50 per - fraai bedrukte - dvd kunt bestellen. Ook is het mogelijk om van uw dorp of woonwijk een dergelijk portret te laten maken. Neem daarvoor contact met ons op. NB: u ziet op deze site de films in een lagere resolutie, op dvd is het beeld scherper.

Momenteel (mei 2016) werkt Michael Breukers (werkgroep Saanderdaags) aan De Cultuurplaats: een plek in de bibliotheek van Bladel waar iedere donderdagmiddag ruimte en begeleiding is voor allerlei kunstzinnige activiteiten voor mensen met geheugenproblemen.
Na de zomervakantie start het project op de basisschool waar kinderen oude verhalen over vroeger verzamelen aan de hand van ontmoetingen met de plaatselijke ouderen. Hiervan wordt een boekje uitgegeven.


 
Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu